Hekser ble brent på bålet...

I gamle dager var det livsfarlig å være heks. Man ble brent på bålet!

På 1400 - 1600 tallet foregikk storstilt heksebrenning
( Prosessene var på sitt mest intense fra 1580 til 1630 ), og i enkelte land, som for eksempel Polen og Ungarn fortsatte trolldoms - prosessene til midten av 1700-tallet. Verdens mest omtale hekseprosess fant sted i Salem 1692 (nord for Boston).
Sml. filmen "Heksejakten" fra 1996 med W.Ryder i en av rollene. ( Den har jeg sett, og det var en god, lærerik og interresant film. Anbefales.)

Vil du lese mer om hekseprosessene, finner du utrolig mye på Rune Hagens sider! Anbefales!


Her kommer noen av de fantastiske historier som er spunnet rundt heksene og deres liv og levnad:

Trollkatten.

Trollkatten sies å være heksens redskap. Man mente at kattene enten var fjernstyrt av hekser eller rett og slett omskapte hekser. Siden middelalder har man, en gang i året drept tusenvis av katter rundt om i Europa. Franskmennene kastet levende katter på st. hans bålet, tyskerne kastet dem på sine påskebål, eller de stakkars kattene ble kastet ut fra kirketårnet. Noen steder, ved fastelaven, puttet de katten i en tønne og landsbyens mannfolk slo på tønnen til katten var død. Symbolsk kunne et kattedrap være erstatning for et heksedrap. Her hos oss har vel den svarte katten også spilt en stor rolle som ulykkeskatt...mange mener jo at det betyr ulykke når en sort katt krysser veien....

Bloksberg

Bloksberg ( fjelltopp i Tyskland ) er møtestedet for hekser på sankthansaften. Vi kjenner vel alle uttrykket "Dra til Bloksberg"! Man kunne også møtes på andre fjelltopper, som for eks. Hekla. Eller på spesielle sletter, for de som ikke kunne reise så langt av forskjellige grunner. Før de dro, ble det sagt at de smurte seg inn med et narkotisk stoff (hyoscyamin fra Bulmeurten) og de mistet dermed alle hemninger. I noen tilfeller lå det vel også sinnsforstyrrelse bak noen heksers oppførsel. Skjærtorsdag var det mulig å "ringe ned" de heksene som hadde fløyet opp i kirketårnet. De som falt ned skapte seg om til geiter og harer, og var man da så heldig å skade et av disse dyrene så kunne man finne ut i kirken, hvem som var heks ved å se etter denne skaden.

Påskeaften.

Påskeaften dro heksene og trollkjerringene til nærmeste kirkegård til påske- og heksedans. (Denne dagen regjerte de onde maktene verden ble det hevdet.) Der for de opp i kirketårnet for å skrape rust og irr av kirkeklokkene. Dette samlet de og det ble senere brukt til trolldom og hekseri. Heksene hadde stor makt denne natten og folk tok sine forholdsregler. Alle sopelimene måtte også gjemmes, ellers ville heksene ta dem. Folk la stål over dørene, i stallen, fjøset og i senga. Hadde de urter mot trolldommen så brukte de det. Denne dagen sendte også folk "Påskebrev"til hverandre med tegninger av hekser på sopelimer på veg til Bloksberg.

Det heter seg at om du ser en heks fly på en sopelime,og du roper navnet hennes dersom du vet hvem det er, må hun komme ned. Men tar du feil risikerer du å bli rammet av "hekseskudd! Et hekseskudd er et onde som heksen kaster ( eller skyter) på deg. Og det gjør fryktelig vondt, det kan jeg skrive under på selv om jeg ikke så noen heks. Men at jeg har irriritert en det er sikkert og visst. Det sies også at hekser kan ta livet av sine fiender på avstand.

Heksene kan både være gamle og krokete, unge og vakre, eller de kan også se ut som et helt "ordinært" menneske. Ofte hører vi folk si, eller vi sier det selv: Hun så ut som en heks! I det legger vi at hun for eks. så grusomt sjuskete ut, eller at håret var langt og tjafset o.s.v. Men som sagt , hun kan se ut som hvem som helst av oss. ( Det er også blitt sagt at det bor en heks i alle kvinnfolk....) Det mannlige motstykket til heksen kalles trollkar.

Smørkatten.

Heksene ble som sagt til syndebukker for både det ene og det andre som skjedde, og som det var vanskelig å forklare. En heks kunne for eks. være skyld i at det ikke ble smør av fløten. Hun hadde sendt "smørkatten" til å romestere i kinna. Eller hun kunne "fjernmelke" kyrne, slik at eieren ikke fikk noe melk når han melket kua. Dette kunne foregå på to måter. Hun kunne sende katten sin til nabofjøset. Katten saug kua tom for melk og sprang hjem og spydde den ut igjen, like fin. En annen måte var at heksa slo en pinne gjennom en åpning i veggen hjemme hos seg selv slik at hun kunne "fjernmelke" kua i nabofjøset. Men dette var en risikabel måte, for den kunne lett oppdages p.g.a. jurtappen i veggen. Noen mente det var to sorter smørkatter. Den ene så ut som en gammel fell, og den andre så ut som et nøste. Og når heksene laget smørkattene tappet de litt blod av lillefingeren. Smørkatten hadde et hjerte som et knappenålshode og hvis man skjøt den måtte man treffe hjertet ellers døde den ikke. Om man ville se hvem som hadde smørkatter måtte man brenne syv sorter ved. Og hvis smørkatten ble drept så ble også den som hadde laget den drept.

Hvis ølet ble dårlig ved brygging, kunne dette også skyldes hekseri.

Sopelimen.

Sopelimen er det framkomstmidlet som heksen foretrekker. Eller geitebukken. Denne må først smøres med heksesmørning før den kan brukes til å fly med. Urtene belladonna, bulmeurt, hundekjeks, valmue, persille og poppel brukes til dette. Og brennenesle forsterker virkningen av disse. Basilikum kan også brukes, og løk, av alle slag. Basilikumen blir helst brukt av de mer erfarne heksene.

Når man ikke kan bruke en feiekost mer, må man ikke bare kaste den, for da vil heksene ta den. Derfor skal man brenne den, og før man kaster den på ilden skal man skjære alle bånd over på den og spytte på den 3 ganger.

Dersom hestene ble funnet urolige og stresset på stallen, het det seg at de var blitt ridd av hekser. Og i vår tid hører vi jo av og til folk si: "Lurer på hva som har ridd ham (eller henne)"om folk som har vart ekstra vanskelige eller stressede i enkelst situasjoner

Urter.

I de fleste heksers universalmidler inngår flaggermusvinger og spindelvev. Disse heksebryggene kan brukes til det meste. Både godt og vondt. De laget elskovdrikker også, som foruten å inneholde urter også inneholdt raspede negler, galle, kumøkk og det som verre var...... De fleste urter skal høstes før sangthans. Urtene høstet om natten eller i mørke skoglandskap. Og ettersom de skal høstes av en jomfru betyr det problemer for de aller fleste heksene. Så, heldig var da den som hadde ei datter til å gjøre jobben. Og de ble som regel hekser etterhvert de også. Dette skjedde ved at de fikk i seg en drikk som : "forandret hele kroppen", som de sa, og de smurte kroppene sine inn med en balsam som inneholdt bl. a. persille. Spessielt på de erogene sonene, dette antakelig for å fremkalle hallusinasjoner. Og det tok ikke lange tiden før selve djevelen kom til dem, selvfølgelig omskapt som et eller annet dyr. Det kan jo faktisk tenkes at de trodde dette hendte p.g.a. disse hallusinasjoner. Kloke koner har i generasjoner tatt vare på ulike urter og veksters virkning på menneskekroppen, og disse ble ettervhert utpekt som hekser. Til og med i dag hører en ofte kvinner som intresserer seg for dette bli kalt for heks. Men da helst i en spøkefull tone.....

Urter brukt til beskyttelse mot trolldom og hekseri:

Hyll ( ble plantet utenfor bakdøren for å holde heksene på avstand.) - Vinrute - Lauvbærblader - Kvann ( Dette er ihvertfall en urt en heks med respekt for seg selv , aldri ville ta med i brygget sitt.) - Dill - Jernurt ( Jernurt og Dill hindrer hekser i å gjøre hva de vil...) - Karve - Basilicum ( denne kunne brukes av hekser, men kun av de erfarne ) - Nesle (folk trodde at den kunne forhindre at hekser og troll forhekset melken) - Misteltegn ( hengt rundt halsen, holdt det onde på avstand)

Urter brukt til trolldom og hekseri

Ryllik - Kjerringrokk - Belladonna - Bulmeurt ( av denne fikk de ut et sterkt narkotikum) - Hundekjeks - Valmue - Poppel - Basilikum (av denne urten kunne man avle skorpioner. En rev i stykker noen blader og velvet en krukke over. Og ventet man lenge nok var krypet der når man tok av krukken igjen....) - Brennenesle - Persille ( denne urten trodde man kun hekser og gravide kunne dyrke. Det het seg også at siden persillefrøet spirer så langsomt var det fordi frøet, etter såing, pleide å besøke djevelen i h... syv ganger før det begynte å tenke på å spire....)

Og løpstikke kunne ingen skikkelig heks være foruten.

Heksene skydde bl. a. tjære, kors og hvitløk. Og takløk ble plantet på taket slik at ingen heks slapp inn og et tjærekors ble malt over døra. (Kristentroen lå i korset, og den kunne ingen onde makter stå imot.)

Kilder: Hekser og trolldom, magiske urter, div. urtebøker.

Heksenyheter!