Wicca kalenderen.

Heksenes år begynner med Alle helgeners dag, ( Halloween) som er heksenes nyttårsdag. Alle Helgeners dag faller på den 31.oktober/1. nov. og er en av den viktigste sabbatdagene. Den innleder den mørkeste årstidens kvartal, vinterkvartalet. Man minnes på denne dagen sine kjære som er døde. Det er en tradisjon å sette en tallerken med mat utenfor til de dødes sjeler. Og de pleier å plassere et lys i vinduet for å lede de døde til det evige sommerlandet. Epler blir gravd ned i jorden for å mate de døde på deres reise. Natten til Alle helgeners dag var en sanndrømt.

Man spiser kjøtt, roer, epler, mais og nøtter. Og man legger fram frukter på et alter. Dette er også en perfekt tid for "bli kvitt dårlige vaner" magi.

Så kommer Vintersolverv ( solsnu) som faller på den 21. desember. Denne dagen feires også som sabbatsdag, men den er ikke på langt nær så viktig som Alle Helgeners dag. Alteret dekkes av furukvister, rosmarin, laurbær, enebær og sedertre. Og dekorasjoner laget med kanel og quarts krystaller, og frukter som epler, appelsiner og sitroner blir hengt i greinene på juletreet.

Neste kvartal begynner med Kyndelmesse ( lysfest for Ceres, gudinnen for korn og grøde). som faller på den 2. februar. Den innleder den lyse delen av året. Denne er en av de fire store sabbatsdagene. Det er også tradisjon å tenne alle lampene eller lysene i huset for å ære solens gjenfødelse. Det er også tid for vårrengjøringen. Denne dagen faller sammen med den kirkelige Maria-lysfesten.

I dette kvartalet har vi også Vårjevndøgn den 21./22. mars ( avhenger om det er skuddår eller ikke). Ved vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele kloden. Fra nå av blir dagene lengre og lengre hos oss. Nettene blir både kortere og og lysere like til midtsommer. Jo lengre nord du kommer, jo lysere er nettene. På jordas sørlige halvkule er det omvendt. Der går det mot mørkere tider. Tradisjonelle aktiviteter er kornsåing, hagearbeid og arbeid med urter for alle formål. Man legger blomster på alteret og man bærer også blomster, for eks. på kjolen. Og man spiser mat laget av frø, nøtter og grønnsaker.

Beltan, den 30. april, er like viktig som Alle Helgeners dag. Den innleder årets aller lyseste kvartal, sommeren. Beltan blir som regel feiret i skogen, eller i nærheten av et tre.

Midtsommer/Sommersolverv feires den 21./22. juni. Dette er den perfekte årstiden for alle sorter magi og trolldom. Fra nå av blir dagene litt kortere for hverdag som går. Naturens krefter er på sitt høydepungt, og urtenes kraft er også på topp. Man samler blomster og urter til senere bruk. Bål blir tent, for å fremme fruktbarhet, helse og kjærlighet. Urtene for midtsommeren er bl.a. kamille, rose, lavendel, liljer, tusenfryd og nellik.

Sensommeren innledes av Lammas den 1. August. Nå høstes den første grøden. Dagene blir kortere. Vi blir minnet om at ingenting i naturen er konstant, men er skiftende. Jordens frukter blir høstet og lagret for vinteren. Alteret blir dekket med hvete, havre, frukt og brød. Det er også en tradisjon å plante et frø eller kjerne av en av fruktene som blir spist under festen. Lammas er den fjerde og siste av de viktigste høytidene.

Så kommer Høstjevndøgn den 31. september ( dette er vårjevndøgn på den sørlige halvkule), og da er det igjen likevekt mellom mørke og lys, men den mørke tiden begynner å bli lengre. Naturen forbereder seg hos oss, på vinteren og hvilen. Det er vanlig å samle inn ville urter for tørking til dekorasjoner og annen bruk. På alteret ligger eikenøtter, kongler, kornaks og forskjellige sorter løv i fine høstfarger.

Vi har nå opplevd 13 nymåner og 13 fullmåner og er tilbake ved Alle Helgeners dag. Og så begynner det nye året ..... med blanke ark.

 


Tilbake til sidelinker